Hem » Blogg » Populärt att köpa konst

Populärt att köpa konst

  • av
köpa konst

Det har blivit populärt att ha konst hemma. Fler och fler vill ha fina och betydelsefulla alster på väggarna. Det här gör att antalet konståterförsäljare har ökat drastiskt. I takt med den ökade digitaliseringen har dessutom utbudet blivit nästintill oändligt, och det talar för att alla kan hitta något som passar just deras stil och plånbok. Alla kan köpa konst idag.

Det enklaste sättet är precis som förr att hitta ett konstgalleri som har konst man tycker om. Ett galleri kan ju vara både en fysisk plats och en webbshop. Det viktigaste när du köper konst är att göra det med hjärtat.

Hitta något som tilltalar dig

Vad som är konst är i högsta grad subjektivt. Hitta en stil du gillar och kör på det. Du kan köpa fotokonst gjort av en hobbyfotograf, en teckning upptryckt på canvas, eller en dyr oljemålning. Det finns inget rätt och fel när det gäller personligt tycke och smak.

Det finns till exempel olika webbgallerier som tillhandahåller konst från flera svenska konstnärer. Där kan man hitta både signerade original och prints i massupplagor. Andra webbshopar säljer konst av amatörer som får sina alster upptryckta på canvas och utlagda till försäljning.

Tänk på detta när du ska köpa konst

Vissa köper konst som en investering, medan andra vill ha något som pryder hemmet. Oavsett ditt syfte kan du tänka på detta inför ditt köp:

  • Välj konst som tilltalar dig och ger dig en speciell känsla
  • En väldigt dyr tavla kan du få värderad av tredje part innan köp
  • Hör av dig direkt till din favoritkonstnär för att slippa onödiga mellanhänder

Det här påverkar priset

Det kan vara svårt att veta vad man bör vara beredd att betala när man ska köpa konst. Det finns flera olika faktorer som påverkar priset på ett konstverk och som kan vara bra att tänka på.

Naturligtvis påverkas priset först och främst av vem som har skapat konsten, känd konstnär ger dyrare pris. Men även antalet upplagor påverkar priset. Originell konst i begränsad upplaga är dyrare än det som finns i flera kopior. Även konstmaterialet, trender och hur det ligger i modet är sådant som påverkar priset.