Sveriges yngste konstnär?
En av Sveriges unga konstnärer heter Maximilian ”Maxi” Svensson och han har haft ett intresse för målning sedan 7-årsåldern. Han slog igenom som 11-åring då han hade en vernissage med sina tavlor. Efter det exploderade intresset för hans konst och han har som 15-åring en väntelista med köpare på sina tavlor. Främst målar han natur och familjeporträtt i akvarell och han inspireras av Lars Lerin. Det går att se hans konst på nätet via hans egen hemsida. Maxis bästa tips är att öva och ge sig själv tid att bli bra och inte ge upp.
Maxi har även haft äran att få ställa ut sina tavlor i Lars Lerins eget konstgalleri. Detta efter att Lars hade hört talas om att den unge konstnären inspirerades av just Lerins egen konst.
Neonkonst och Sveriges konsthantverkare
Skandinavien har flera unga konstnärer på frammarsch. Josefin Eklund är dock en av Sveriges redan kända konstnärer. Hon arbetar med neon, gas och elektronik. Josefins neonkonst har lyst upp tillvaron för allt från restauranger, olika företag och artister.
Konst innefattar som sagts så mycket mer än bara målningar, keramik till exempel. Alexander Tallén blev året Svenska Unga Konsthantverkare 2019. Det blev han tack vare sina figurer i keramik som han skapar med inspiration från 1700-talet. För detta vann han ett stipendium på 100 000 kronor.
Äldre unga konstnärer
Om du är konstnär och under 40 år gammal räknas du in bland unga konstnärer. Det skiljer sig med andra ord från resten av samhället. I världen av modern konst kan man känna sig ung längre. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att många konstnärer blir stora först efter sin död.
I dagens samhälle är det dock lättare att bli känd under sin livstid med tanke på möjligheterna att kunna sprida sin konst online. Däremot kan det vara svårt att sticka ut i havet av alla gamla och unga konstnärer som vill göra sig ett namn. Då kan det vara en idé att söka sig till olika nätverk och tävlingar.
Ta chansen att tävla
Konstakademin anordnar varje år en tävling för unga tecknare. Bland deltagarna utses sedan tre vinnare som får ett stipendium värt 100 000 kronor var. Tävlingen heter Den Tänkande Handen och alla deltagande verk läggs ut på deras hemsida så att man efter tävlingen kan se all fin konst på nätet. Det är en bra chans för konstskapare att få sin konst att synas.
Det finns tävlingar även för inte så unga konstnärer och alla borde någon gång ta chansen att vara med. Det första steget till att bli erkänd konstnär är att andra känner till ens verk och de chanserna ökar med varje tävling. Huruvida det ens går att tävla i något så subjektivt som konst är dock diskutabelt. För som talesättet lyder ”skönheten finns i betraktarens öga”.